Director i solistes

Álvaro Albiach, director

Álvaro Albiach, director

L’obtenció del Gran Premi del Jurat i del Premi del Públic a la 46ª edició del prestigiós Concurs Internacional de Direcció d’Orquestra de Besançon el 1999, va suposar el tret de sortida de la carrera profesional d’ Álvaro Albiach (Llíria – Valencia-, 1968), rere el qual va venir el seu debut al capdavant de l’Orquestra Nacional del Capitole de Toulouse a la Halle aux Grains. Des d’aleshores ha desenvolupat una intensa carrera amb invitacions d’importants orquestres com la Wiener Kammerorchester, NDR Radio Philharmonie de Hannover, Würtembergische Philharmonie, Staatskapelle Halle, Trondheim Symphony, Orchestre d’Auvergne, Orquestra Nacional de Lyon, Flemish Radio Orchestra, Filarmónica de Bogotá o Sinfónica Nacional de Chile, així com de les principals orquestres espanyoles (Orquesta Nacional de España, ORTVE, Sinfónicas de Tenerife, Galícia i Barcelona, Ciudad de Granada,  Comunidad Valenciana, Orquesta de Valencia, Filarmónica de Málaga, etc.).

El setembre del 2012 va ser designat com a Director Artístic i Titular de l’Orquesta de Extremadura, a la que va dirigir per primer cop al juny del mateix any en dos concerts de temporada a Cáceres i Badajoz. Amb ella està desenvolupant una intensa activitat concertística i de projecció de l’agrupació, que està sent reconeguda per públic i premsa ("Albiach, su director titular, ha realizado una labor a todas luces admirable, promoviendo un sonido cuidado y nítido", Justo Romero, octubre 2017). Cal destacar les funcions de Salome de Richard Strauss i de Samson et Dalila de Camille Saint-Säens realitzades al Festival de Teatro Clásico de Mérida, els concerts a l’ Auditorio Nacional de Música de Madrid, així com la primera grabació de l’orquestra per a SONY Classical dedicada a l’obra de José Zárate.

Álvaro Albiach compagina la seva activitat concertística amb una important presència al camp de l’òpera, havent treballat en teatres i festivals com el Real de Madrid, Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Festival Rossini de Pesaro, Teatro Comunale de Bologna, Teatro Comunale de Treviso, Schleswig Holstein Festival, Festival de Granada, Festival de Peralada, Festival de Verano de El Escorial, Teatro Campoamor de Oviedo, Teatro Villamarta de Jerez o en el Teatro de la Zarzuela de Madrid, entre d’altres. També cal mencionar les seves col·laboracions amb el Ballet Nacional de España a Madrid i València. Addicionalment, Álvaro Albiach és reclamat com a jurat per a diversos certàmens i concursos, destacant, per exemple, la convocatòria dels Premios de Composición de la Asociación Española de Orquestas-Fundación BBVA, en la que ja ha participat en dues edicions, o el "Concurs Internacional de Direcció Antal Dorati" de Budapest.

Marta Mathéu, soprano

Marta Mathéu, soprano

Dotada d’un rotund sentit de la musicalitat i un inqüestionable domini del seu instrument, la soprano Marta Mathéu esquiva qualsevol intent de ser encasellada. En els últims anys està recollint els fruits d’una sòlida carrera, i rep elogis de procedències tan diverses com ho és el seu repertori. Són celebrades les seves interpretacions de Bach sota la direcció de Jordi Savall a diferents escenaris europeus (entre ells, la Philharmonie de París). Al concurs Tenor Viñas del Liceu va ser guardonada per les seves interpretacions de Mozart, i recentment ha incorporat alguns dels principals rols d’òperes de Puccini, Rossini i Wagner.

Com a intèrpret de música espanyola, ha estat premiada la seva gravació en el paper protagonista (Francina) de la Cançó d’amor i de guerra de Rafael Martínez Valls, la primera completa des de la que va protagonitzar Montserrat Caballé l’any 1964. A més, manté una constant activitat liederística en companyia de pianistes com Albert Guinovart, qui va acompanyar Victòria dels Àngels en els seus recitals. En el camp simfònic i l’oratori, ha interpretat, entre moltes altres partitures, la Novena de Beethoven i la Segona de Mahler sota batutes com Gustavo Dudamel i Victor Pablo Pérez. Al llarg de la seva carrera, ha actuat també dirigida per Antoni Ros Marbà, Neville Marriner i Fabio Biondi. S’ha format amb Ana Luisa Chova, Montserrat Caballé, Elena Obraztsova i Wolfram Rieger. Ha cantat en alguns dels escenaris més destacats del món, incloent el Palau de la Música Catalana, el Teatro Real, el Liceu de Barcelona i la Philharmonie de París i el Concertgebouw d’Amsterdam. La seva formació musical es va iniciar com a pianista i organista.